Rólunk

Rólunk

A lét elviselhetetlen könnyűsége – mondhatnánk Kunderát idézve, ha össze kellene foglalnunk, mit is jelent ma a fogyasztói társadalom. Egyszerűen, gyorsan, szinte már akadályok nélkül érjük el a kívánt termékeket, legyenek azok bárhol a világban. Halmozunk és fogyasztunk – fogyasztunk és halmozunk. Kényelmes, de korán sem következménynélküli ez a magatartás: napjainkra már beérett környezetterhelő -és szennyező hatása, ami klímaváltozáshoz és negatív ökológiai folyamatokhoz vezetett.

A nagy egész részeként azonban ez minket, embereket sem hagy érintetlenül: az egymástól elidegenedő szolgáltató és vásárló között bizalmatlanság, feszültség uralkodik. Erre reagál minden olyan kezdeményezés, ami a helyire, a valóban elérhetőre koncentrál; ami fel kívánja fedezni a körülöttünk lévő, szűkebb világ bőségét; és ami a keresleten és kínálaton túl látja a vevőt és a termelőt is, a bennük lévő közösség lehetőségét. Ilyen lehet – többek között – az 50 km-es diéta, a slow food mozgalom és a kosárközösség.

2019-ben a Körösök Völgye Natúrpark maga is elindította saját kosárközösségét, KörösKosár néven. Fontos célkitűzése, hogy összefogja a térség környezettudatossági elveket szem előtt tartó kistermelőit, biogazdálkodóit, és lehetőséget teremtsen számukra, hogy termékeit minél szélesebb körben megismertessék a helyi lakossággal. A békéscsabai Széchenyi ligetben lévő Körösök Völgye Látogatóközpont területén hosszú évek óta biopiac és helyitermékvásár működik, de az egyesület minden rendezvényén megjelenik ez a fajta szemlélet.

A KörösKosár hetente egyszer friss, szezonális és lehetőség szerint bio- vagy vegyszermentes élelmiszerrel látja el azokat a fogyasztókat, akik szeretnék, ha környezettudatos módon előállított, egészséges élelmiszerek kerülnének a családi asztalra.