Küldetésünk

Küldetésünk

A lét elviselhetetlen könnyűsége – mondhatnánk Kunderát idézve, ha össze kellene foglalnunk, mit is jelent ma a fogyasztói társadalom. Egyszerűen, gyorsan, szinte már akadályok nélkül érjük el a kívánt termékeket, legyenek azok bárhol a világban. Halmozunk és fogyasztunk – fogyasztunk és halmozunk. Kényelmes, de korán sem következménynélküli ez a magatartás: napjainkra már beérett környezetterhelő -és szennyező hatása, ami klímaváltozáshoz és negatív ökológiai folyamatokhoz vezetett.

A nagy egész részeként azonban ez minket, embereket sem hagy érintetlenül: az egymástól elidegenedő szolgáltató és vásárló között bizalmatlanság, feszültség uralkodik. Erre reagál minden olyan kezdeményezés, ami a helyire, a valóban elérhetőre koncentrál; ami fel kívánja fedezni a körülöttünk lévő, szűkebb világ bőségét; és ami a keresleten és kínálaton túl látja a vevőt és a termelőt is, a bennük lévő közösség lehetőségét. Ilyen lehet – többek között – az 50 km-es diéta, a slow food mozgalom és a kosárközösség.

2019-ben a Körösök Völgye Natúrpark maga is elindította saját kosárközösségét, KörösKosár néven. Fontos célkitűzése, hogy összefogja a térség környezettudatossági elveket szem előtt tartó kistermelőit, biogazdálkodóit, és lehetőséget teremtsen számukra, hogy termékeit minél szélesebb körben megismertessék a helyi lakossággal. A békéscsabai Széchenyi ligetben lévő Körösök Völgye Látogatóközpont területén hosszú évek óta termelői vásár működik, de az egyesület minden rendezvényén megjelenik ez a fajta szemlélet.
A kezdeményezéseink célja hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen vásároljanak egészséges élelmiszereket – lehetőleg általuk ismert – helyi termelőktől, ezáltal segítse a térségben gazdálkodókat, erősítse a helyi termelők és fogyasztók közötti kapcsolatot. Tevékenységével igyekik összhangba hozni a tudatos vásárlói igényt a környékbeli termelők kapacitásával. A KörösKosár egy kölcsönös bizalomra építő, felelős gondolkodáson alapuló közösségi kezdeményezés.

A KörösKosár egy olyan kezdeményezés, amely elsősorban:

  • KAPCSOLAT a termelő és a fogyasztó között,
  • segíti a TUDATOS vásárlást,
  • HETENTE friss, egészséges élelmiszerekhez juttatja a fogyasztót,
  • a vásárló, a termelő és a szervező számára is ugyanazért fontos: támogatja az EGÉSZSÉGES, FENNTARTHATÓ ÉLETET!

 

 

A KörösKosár hetente egyszer friss, szezonális és lehetőség szerint bio- vagy vegyszermentes élelmiszerrel látja el azokat a fogyasztókat, akik szeretnék, ha környezettudatos módon előállított, egészséges élelmiszerek kerülnének a családi asztalra.