Mitől helyi?

Ha a termék hozzáadott értékének nagyobb része 40 km-en belülről (bizony termékek esetében a megyéből) származik, és helyben adják el, helyi termékről beszélhetünk.

 

Miért vegyek helyit?

A helyi termék fogyasztásának számos előnye van, amire elsőre talán nem is gondolnánk:

  • A rövidebb szállításból kisebb környezetterhelés adódik.
  • A helyi termék minősége könnyebben ellenőrizhető, ezért megbízható.
  • Az árban kevesebb szállítási költség jelenik meg.
  • Előállításához, szállításához, árusításához helyi munkaerőt alkalmaznak, így a bevétel helyben marad.
  • Helyi termékek vásárlásakor erősödnek a társadalmi kapcsolatok.

 

Mi a bevásárló közösség?

A bevásárló közösségek, azaz a termelői-fogyasztói közösségek Magyarországon is terjedőben vannak. A társadalom szélesedő rétegei körében növekvő igény mutatkozik a globális méretűre duzzadt élelmiszer-kereskedelmi lánc lerövidítésére. Ezáltal az egészséges és szezonális táplálkozás, az élelmiszer termelés környezetet is kímélő módjai, illetve a helyi gazdasági élet megerősítése is érvényre jut. A bevásárló közösségek emberek egy olyan csoportja, akik a környezetükre, és a saját közösségeikre is tekintettel vannak, és összefognak azért, hogy a mindennapi bevásárlásukkal megerősítsék a helyi termelést, és ezáltal a helyi gazdaságot.

 

Mitől több a bevásárló közösség, mint a piaci vásárlás?

A közösség vállalja, hogy csak olyan termelőket fogad soraiba, akik valódi, minőségi munkával hozzák létre a termékeiket. Nem terheljük az árakat a közvetítő kereskedelmi árrésekkel, ezáltal nem sérül az elvégzett munka megfizethetősége, minden forint a termékek előállításához szükséges valódi költség lesz.

 

Kik lehetnek a tagok?

Bárki lehet tag! – Vevőként, akik elfogadja a belépési nyilatkozatban megfogalmazott értékrendet és vásárlói magatartásában képviselni kívánja azt. – Termelőként szintén szükséges egy, a belépési regisztráció  nyilatkozat elfogadása, együttműködési megállapodás aláírása, mely a termelői magatartást részletezi. Majd személyes kapcsolat alapján megbizonyosodunk a gazdaság termelési módjáról és szükség szerint segítünk a honlapon biztosított profiljának kialakításban.

 

 

Tud-e a Kosár versenyt tartani a multik áraival?

A Kosárnak nem célja, hogy árversenyt tartson a multikkal, mert nem az ő üzletpolitikájukat folytatjuk. Viszont cél a tisztes megélhetés biztosítása a tisztes munka cseréjeként. A termelőknél realizálódott bevétel pedig a helyi gazdaságot fogja erősíteni. Egyrészt azáltal, hogy növekvő helyi termék fogyasztása által további munkahelyek jöhetnek létre az élelmiszertermelési szektorban, másrészt a gazdáknál maradt többlet bevétel a helyi gazdaságba áramolhat, más helyi vállalkozók által végzett szolgáltatás, kereskedelmi tevékenység során.

 

Hogyan lehet rendelni?

A rendelés feltétele a regisztráció. Majd minden héten szerda este 24 óráig lehet leadni a webáruház által kínált termékekből a rendelt termékeket.

 

Hogyan történik az áru átvétele?

A megrendelt áruk péntek délután 14-18 óra között vehetők át az átvételi pontokon. Akadályozás esetén írásbeli lemondást kérünk a csütörtöki nap folyamán.

 

Hogyan kell fizetni?

Fizetni helyben kell készpénzben, az áru és a nyugta ellenében.

 

Mi történik a hibás termékekkel?

A termékek minőségéért a termelők a felelősek, azok élelmiszerügyi szabályait nekik kell betartani. Természetesen mindenhol előfordulhatnak hibák, azokat a kölcsönös megelégedettség érdekében megegyezéssel kezeljük.

 

Hogyan lehet önkénteskedni?

Egy telefonhívással, vagy email küldésével fel lehet venni velünk a személyes kapcsolatot. Kötünk egy önkéntes szerződést és indulhat munka.

 

Hogyan érvényesül a környezetvédelem?

A környezetvédelem több szinten is jelen van az rendszerben. Elsőnek a kisléptékű gazdaságok termelési módja biztosítják azt, különös hangsúllyal a vegyszermenetes művelési módokra. A helyi termelés kisebb távolságot jelent, így szállítás során kevesebb kilométert tesznek meg a termékek, hogy a fogyasztói asztalunkra kerülhessenek azok, ill. a felesleges csomagolást sem kell biztosítani, hogy a hosszú úton sérülésmenetesen érkezhessen meg a termék.

 

Mitől egészségesebb a helyben előállított élelmiszer?

A helyi termék sok szempontból biztosítja az egészséges táplálkozás alapvető kritériumait. A helyi fauna és flóra biztosítja az itt élő emberek ásványanyag, nyomelem, vitamin szükségletét és annak megfelelő arányát, amit a növények kíméletes termesztési módok során fel tudnak szívni a talajból, bennük, mint beltartalom megjelenik. A helyi termelés nem teszi szükségessé azoknak a vegyi anyagoknak a használatát, melyet a félig érett termékek a messzi utaztatás során kapnak. Sőt a helyi termék akár fél nap alatt a mi asztalunkon lehet, frissen, ropogósan. A kíméletes termesztési módok melyek kevesebb, vagy csak természetes növényvédő szereket alkalmaznak, szintén a jobb minőségű élelem létrejöttét szolgálják.